Melnais ķiploks

Melnais ķiploks nāk no Āzijas. Īpaši Korejā un Japānā to pazīst jau ļoti sen un tam tiek piedēvētas dažādas ārstnieciskas īpašības. Melno ķiploku izmanto gan pārtikā, gan medicīnā. Pēdējā desmitgadē tas popularitāti ieguvis arī citviet pasaulē. Pateicoties savai unikālajai garšai, melnais ķiploks bieži izmantojams restorānos - izsmalcinātu ēdienu pagatavošanā.

Melnais ķiploks rodas parastā ķiploka (Allium sativum)  nogatavināšanas procesa rezultātā. Ķiploka nogatavināšana noris kontrolētā temperatūrā (65 – 80 grādi) un mitrumā (70 – 90%). Nogatavināšanas process ir ilgstošs, atkarībā no izvēlētās tehnoloģijas un receptūras, tas var aizņemt līdz pat 3 mēnešiem. Ķiploka melnā krāsa rodas Maijāra rekacijas (tā ir reakcija, kas, produktu karsējot, rodas starp aminoskābēm un oģļhidrātiem) rezultātā. Melnais ķiploks ir 100% dabīgs produkts, tam netiek pievienotas piedevas vai krāsvielas.

Melnais ķiploks ir mīksts, želejveidīgs un bez tipiskā ķiploka aromāta. Tā garšā var sajust balzāmetiķi, nedaudz portvīna, kaut kur pavīd arī melases, tamarinda un sojas mērces nots. Taču pēcgarša ir koncentrēta un saldena.

Melno ķiploku pievieno ēdienam, lai izceltu garšas unikalitāti. Tas sader ar rīsiem, mērcēm, ko pasniedz ar vistu, zivi vai cūkgaļu. Melno ķiploku var iemaisīt krēmsieros, pievienot skābajam krējumam vai arī kartupeļu biezenim. To izmanto garšvielu sviestā. Var izmantot cepot maizes izstrādājumus. Melnais ķiploks labi sader ar kaltētiem tomātiem, kazas sieru, rozmarīnu, timiānu, raudeni un olīvām. Tas ļoti labi sader ar šokolādi un arī ar medu. Melnais ķiploks ir universāls produkts ar neatkārtojamu garšu. Ne velti tam piedēvē umami garšu.

Melnais ķiploks ir arī ļoti veselīgs. Melnajam ķiplokam piemīt liels antioksidantu skaits. Ir noskaidrots, ka tajā ir divreiz vairāk antioksidantu, nekā parastajā ķiplokā. Antioksidanti pasargā organismu no slimībām, kā arī aizkavē novecošanās procesu. Pateicoties tam, ka melnais ķiploks ir tik iedarbīgs, palielinātais antioksidantu skaits pasargā organismu no brīvajiem radikāļiem un padara ķiploku par ideālu produktu, kas ir spējīgs novērst hroniskas slimības. Tā sauktie brīvie radikāļi veicina sirds saslimšanas, Alcheimera slimību, asinsrites problēmas, reimatoīdo artrītu, un citas hroniskas saslimšanas. Viens no ķiplokā esošajiem savienojumiem, S-alil-L-cisteīns, kas ir iegūts no aminoskābēm un cisteīna, spēj samazināt holesterīna līmeni, kā arī stiprināt imūnsistēmu.

Melnais ķiploks tumšajā šokolādē

Vairāk









Melnā ķiploka galviņa

Vairāk


Melnā ķiploka pasta

0
     

 .