Melnais ķiploks
Melnais ķiploks nāk no Āzijas. Īpaši Korejā
un Japānā to pazīst jau ļoti sen un tam tiek piedēvētas dažādas ārstnieciskas
īpašības. Melno ķiploku izmanto gan pārtikā, gan medicīnā. Pēdējā desmitgadē
tas popularitāti ieguvis arī citviet pasaulē. Pateicoties savai unikālajai
garšai, melnais ķiploks bieži izmantojams restorānos - izsmalcinātu ēdienu
pagatavošanā.
Melnais ķiploks rodas parastā ķiploka (Allium sativum) nogatavināšanas procesa rezultātā. Ķiploka
nogatavināšana noris kontrolētā temperatūrā (65 – 80 grādi) un mitrumā (70 –
90%). Nogatavināšanas process ir ilgstošs, atkarībā no izvēlētās tehnoloģijas
un receptūras, tas var aizņemt līdz pat 3 mēnešiem. Ķiploka melnā krāsa rodas
Maijāra rekacijas (tā ir reakcija, kas, produktu karsējot, rodas starp
aminoskābēm un oģļhidrātiem) rezultātā. Melnais ķiploks ir 100% dabīgs
produkts, tam netiek pievienotas piedevas vai krāsvielas.
Melnais
ķiploks ir mīksts, želejveidīgs un bez tipiskā ķiploka aromāta. Tā garšā var
sajust balzāmetiķi, nedaudz portvīna, kaut kur pavīd arī melases, tamarinda un
sojas mērces nots. Taču pēcgarša ir koncentrēta un saldena.
Melno
ķiploku pievieno ēdienam, lai izceltu garšas unikalitāti. Tas sader ar rīsiem,
mērcēm, ko pasniedz ar vistu, zivi vai cūkgaļu. Melno ķiploku var iemaisīt
krēmsieros, pievienot skābajam krējumam vai arī kartupeļu biezenim. To izmanto
garšvielu sviestā. Var izmantot cepot maizes izstrādājumus. Melnais ķiploks
labi sader ar kaltētiem tomātiem, kazas sieru, rozmarīnu, timiānu, raudeni un
olīvām. Tas ļoti labi sader ar šokolādi un arī ar medu. Melnais ķiploks ir
universāls produkts ar neatkārtojamu garšu. Ne velti tam piedēvē umami garšu.
Melnais
ķiploks ir arī ļoti veselīgs. Melnajam ķiplokam piemīt liels antioksidantu
skaits. Ir noskaidrots, ka tajā ir divreiz vairāk antioksidantu, nekā parastajā
ķiplokā. Antioksidanti pasargā organismu no slimībām, kā arī aizkavē novecošanās
procesu.
Pateicoties tam, ka melnais ķiploks ir tik iedarbīgs,
palielinātais antioksidantu skaits pasargā organismu no brīvajiem radikāļiem un
padara ķiploku par ideālu produktu, kas ir spējīgs novērst hroniskas slimības.
Tā sauktie brīvie radikāļi veicina sirds saslimšanas, Alcheimera slimību,
asinsrites problēmas, reimatoīdo artrītu, un citas hroniskas saslimšanas. Viens no ķiplokā esošajiem savienojumiem,
S-alil-L-cisteīns, kas ir iegūts no aminoskābēm un cisteīna, spēj samazināt
holesterīna līmeni, kā arī stiprināt imūnsistēmu.